Väristys - Maggie Stiefvater (väristys-trilogia) #1

Miksi valitsin tämän kirjan?
Löysin tämän kirjastossa ja ihmettelin nimeä kun luin väritys ja väristys. Kansi ja takateksti houkutti ja kun aloin lukemaan niin en meinannut malttaa jättää kirjaa rauhaan.

Nimi: Väristys
Kirjailija: Maggie Stiefvater
Sivut: 368 s.
ISBN 978-951-0-36064-4

Grace on jo vuosia katsellut kotinsa takana asustelevia susia. Etenkin eräs keltasilmäinen yksilö on saanut hänet pauloihinsa. Suden ja tytön välillä tuntuu olevan molemminpuolinen luottamuksellinen yhteys. Sam puolestaan viettää kaksoielämää. Talvella hän elää metsässä pienen laumansa kanssa ja käy äänetöntä ajatustenvaihtoa pelottoman tytön kanssa. Kesän lämpimät säät suovat hänelle muutaman arvokkaan kuukauden ihmisenä - kunnes pakkanen jälleen vangitsee hänet lumiseen metsään suden ruumiiseen. 

9.2 Tiistai

Olen niin innoissani tästä kirjasta! Tämä kirja on sellainen erilainen rakkaus tarina. Olen niin lumoutunut, miten tässä kerrotaan Samin keltaisista silmistä ja Gracen talon takana metsässä asustavista susista. Hänen sudestaan.

Sam muuttuu kesällä ihmiseksi ja muuttuu takaisin sudeksi, kun ilmat alkaa kylmenemään. Kesällä Grace ei näe hänen suttaan mutta jouluna, joka on hänen paras vuoden aika, hän näkee taas
sutensa. Sam työskentelee kesällä kirjakaupassa ja yhtenä kuumana päivänä, hän haistaa jotain tuttua ja näkee Gracen hyllyjen välissä. Sam ei tiedä mitä tehdä. Grace ei tietenkään tunnista hänen kasvojaan mutta silmät kylläkin. Grace ei koskaan katsonu Samia ja lähti pois kaupasta.

Grace ja Sam ovat kuusi vuotta katsoneet toisiaan. Sam metsän reunalta ja Grace kuistilta. Mutta kun susia aletaan metsästämään, koska yksi nuori kuoli susien takia ja Sam saa osuman, Grace löytää hänet kuistiltaan ihmisen muodossa. Se on heidän ensimmäinen kunnon tapaaminen. Sam ei enää haluaisi muuttua sudeksi mutta hänellä ei ole valinnanvaraa. Kun hän seuraavan kerran muuttuu sudeksi, hän ei välttämättä enää muutu takaisin ihmiseksi.

Hänen vartalonsa oli lämmin ja hän tuoksui niin hyvältä - sudelta, puilta, kodilta - että hautasin kasvonsa hänen olkapäätään vasten ja suljin silmäni. Hän äänähti hiljaa ja painautui lähemmäs. Juuri ennen kuin nukahdin uudelleen, kun hengitykseni oli jo hidastunut samaan tahtiin hänen hengityksen kanssa, polttava ajatus välähti mielessäni: en voi elää ilman tätä.  

10.2 Keskiviikko

Sam on ollut muutaman päivän Gracen luona ja heillä on alkanut tulla omat aamurutiinit. Sam tekee aamiaista, sillä välin kun Grace käy suihkussa ja Sam vie Gracen kouluun. Sam ajelee ja on jossain sillä välin, kun Grace koulussa. Sam päättää käydä Beckin vanhalla asunnolla hakemassa uuden runo kirjan ja haistaa jonkin tutun haun ja näkee autosta Beckin, joka nousi omasta autostaan.

Beck on kasvattanut Samin. Sam luuli, että Beck ei enää muutu sudesta ihmiseksi mutta olikin Kanadassa ja toi sieltä muutaman yllätyksen.. Hän on muuttanut pari nuorta, jotka ovat jo muuttumis vaiheessa. Sam ei ymmärrä miksi Beck niin teki, eikä Beck selittänytkään, ennen kuin Sam rauhoittuisi. Sam lähti häkeltyneenä paikalta.

Grace ja Olivia on riidoissa. Olivia suuttui siitä, kun Gracelle sudet on pakkomielle ja Grace kiisti asian. Grace yritti puhua jonkun kanssa, koska oli näkevinään Jackin, vaikka kaikki luulee hänen kuolleen. Ilmeisesti ei ole kuollut mutta hän on muuttunut ja aivan sekaisin. Jack oli jo ennen, kun muuttui sudeksi, todella villi ja tottelematon tapaus mutta nyt piirteet taitavat vahvistua. Hänen pitäisi löytää lauma, joka auttaisi häntä mutta hän ei ymmärrä.

Nyt makasin Gracen vuoteessa, vaikka Jack liikkui jossain vapaalla jalalla. Vihaisista ihmisistä ei tullut hyviä ihmissusia. Gracen ollessa koulussa olin ajanut Beckin talon ohi. Pihatie oli tyhjä ja ikkunat pimeinä, enkä halunnut mennä sisään tarkistamaan, kuinka kauan talo oli ollut tyhjillään. Kun Beck ei ollut varmistamassa lauman turvallisuutta, kuka pitäisi Jackin kurissa?

11.2 Torstai

Oliviaa ei ole näkynyt koulussa. Eivätkä Rachel ja Grace ole saaneet häneen yhteyttä. He päättävät mennä loppuviikosta katsomaan onko Olivia kotona. Olivia oli odottamassa bussia yksi päivä ja Grace menee juttelemaan hänelle ja Olivia kertoo kaiken Jackista ja ihmisusista. Ja kertoo sen, että Jack on purrut Oliviaa.

Jack yrittää etsiä parannuskeinoa puremaan ja saan sen selville, kun Olivia kertoo, että Grace purtiin myös mutta ei ole muuttunut. Jack menee vaatimaan vastauksia, miten Grace parantui puremasta mutta hän ei itsekkään tiedä. Hän päättää valehdella ja soittaa Beckille ja kertoo "rokotteesta" joka parantaa pureman. Kun he pääsevät perille, Beck tyrmää Jackin ja hänet raahataan kylppäriin.

Kukaan ei tiedä, miten Grace ei ole muuttunut, vaikka hänkin sai pureman pienenä. Hänelle tulee tosin mieleen, kun hän oli pieni, isä vahingossa unohti Grace tulikuumaan autoon ja heräsi sairaalassa. He päättävät aiheuttaa korkeen kuumeen, ja ottaa riskin, jos se olisi parannuskeino. Isabelle varasti kolme putkiloa aivokalvotulehdus verta, jotka sitten ruiskutettiin Jackiin ja Samiin. Jack kuoli, Sam hävisi pistoksen jälkeen mutta palasi Gracen luokse talvella ihmisen hahmossa. Olivia päätti elää sutena ja pääsi laumaan.

En voinut enää olla piilossa. Puhalsin pitkän henkäyksen. Ääni oli hiljainen mutta hänen päänsä kääntyi heti. Silmät löysivät hengitykseni huurun ja sitten minut, kun astuin hitaasti ja varoen huurun läpi, koska en tiennyt miten hän reagoisi. Hän oli yhtä hiljaa kuin minä. Aivan liikkumatta. Alahuuli vapisi. Kun hän räpytti silmiään, poskille kieri kolme kristallin kirkasta kyyneltä. Kylmä nipisteli sormiani mutta ne olivat silti sormet. -Grace, sano jotain, sanoin lempeästi. -Sam, hän sanoi ja puristin itseäni vasten.


Kirjan arvostelu

Vinkki: Lukekaa näitä kirjoja jossain hyvässä ja mukavassa paikassa. Ilman kiirettä. Tähän voi koukuttua ;)Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Bucket list 2018

Instagram tilit, joista erityisesti pidän

Mitkä kirjat ovat jääneet mieleen?